Više granicu nećete moći da pređete bez ovog dokumenta: Pasoš vam više ništa ne znači! Zakon je usvojen!

“Bez obzira što su se pojavile razne olakšice kao i neke novije odluke vezane sve za dobijanje vize u zemljama EU, građani Bosne i Hercegovine će prije skeniranja, prije pristupanja u zemlje Evropske Unije morati da skeniraju jedan prst i tako da počnu ulazak u zemlje. Ovaj sustav najaljuju počinje da radi od mjeseca februara 2022 godine. Ovo su podaci koji su napravljeni za pooštravanje svih sigurnosnih mjera koji su skoro doneseni na jednoj od konferencija u Varaši a ovo je sve potvrdio i savjetnik direktora Granični policije Bosne i Hercegovine, Svevodil Hoffman a sve je ovo napravljeno da se bolje zaštiti vanjska granica EU.”

Ovi dosadašnji sigurnosti sustavi su pokazali da su svi zločinci i teroristi jako napredovali u raznim operacijama pa se više sa fotografijama koje su na dokumentima putnim ne može toliko računari jer se vrlo lagano može to promijeniti a kao što je i sam Hoffman rekao sve se to radi da se poboljša borba protiv kriminala pogotov kod trgovine ljudi a i prenosa narkotika. Primjećeno je da se narkotici sve više povećava.

Podaci o otiscima prstiju sa jedne ruke kao i samo skeniranje lica će da bude ubačeno u posebne baze podaaka koja će da bude prisutna u svim tim policijskim stanicama u EU. Svaki put od sada kada bilo koji građanin Bosne i Hercegovine poželi da pređe granicu EU mora će dati svoj orginalni otisak dok Bosne i Hercegovine ne postane članica Unije. Kako stvari stoje i Srbija i Crna Gora bi trebale da uđu u EU prije Bosne i Hercegovina a ako ne bude nekih komplikacija, mogla bi da postane EU 2025.GODINE a sa njom i Sjeverna Makedonija. Albanija mora da mao zastaje u toj svojoj kandidaturi