Za ulazak na sajt kliknite ispod
SAOPŠTENJE iz Haga: Preminuo je sada osuđeni ratni zločinac! – Apotekica

SAOPŠTENJE iz Haga: Preminuo je sada osuđeni ratni zločinac!

Jutros nam je stigla vijest o smrti prije svega osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, koji se nalazio tada u Klinici inetzivne medicine na UKC-u Republike Sprske. Kako su prenijeli svi regionalni mediji, Krajišnik je sada preminio od posljedica zaraze korona virusa. U zvaničnom saopštenju stoji da je on bio zaražen korona virusom a infekcija je otkrivena dvije sedmice prije, kada je sa bolnice u Palama on prebačen na UKC Banja Luka. Haški osuđenik za ratne zločine u Bosni i Hercegovini je dobio obostranu upalu pluća, a iako su mu odmah uključili sve potrebne terapije a stanje mu se iz dana u dan pogoršavalo i na kraju je on preminuo.

Momčilo Krajišnik je inače rođen u Sarajevu 1945. godine i poznat je on inače kao član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a. On je takođe bio i jedan od glavnih osnivača SDS-a kao i viski funckioner. Jedno vrijeme je bio i na funckiji direktora kompanije “Energoinvest” a radi raznih malverzacija oko izgradnje Vikendice za Radovana Karadžića u zatvoru je proveo 9 mjeseci iako je svo vrijeme govorio kako nije kriv i da je zatvoren samo zato što je on Srbin. Nakon toga je uhapšen 2006. godine i osuđen je na 27 godina zatvora za ubistvo, progone, istrebljenje i nikada nije bio osuđen na genocid.

Njemu je kazna 2009 godine smanjeno na 20 godina zatvora a 2013. godine su ga pustili na slobodu jer je odležao 2/3 kazne. Pored svih tih funkcija koje je obavljao on je bio jako konzervativan i religijski čovjek.