Za ulazak na sajt kliknite ispod
Nemojte nikada da bacate koru od mandarine: Ono što možete da spremite od nje,spasit će vas od raznih bolesti a i izliječiti! – Apotekica

Nemojte nikada da bacate koru od mandarine: Ono što možete da spremite od nje,spasit će vas od raznih bolesti a i izliječiti!

Mandarine su voće koje svi jako vole i obožavaju. Svi vole da jedu i ovo je jako zdravo voće.

One su jako pristupačne jer mogu da se jedu i na ulici a dok se kora skoro pa uvijek bacaju jer misle da nekorisn.a Ali malo ko zna koliko je kora zdrava i koliko je korisna da bi se mogla iskoristiti za mnogo razloga. Postoji puno naina na koje može se iskoristiti i mi vam donosimo dva provjerena.

Prije nego li probate ovo, najprije povedite računa o tome da mandarine budu domaće i prije svega prirodne a gledajte da mandarine nisu tretirane nekim hemikalijama.

Ako vas muči grlobolja ili kašalj evo šta vi možete sa tim da uradite. Potrebno je da sameljete oko 50 grama kore od mandarine i ubacite u teglu. Sameljenu koru prelijte sa votkom ili alkoholom nekim drugim. Teglu zatvorite i neka stoji sedam dana na tamnom mjesto. Nakon što odstoji, jedite jednu kašikicu poslije jela.

Koru od mandarine možete da koristite i za deserte ako ušećerite.

POTREBNO VAM JE

  • 600 GRAMA mandarine
  • 400 ml vode
  • kašika soli
  • 350 grama šećera
  • 35o ml alkohola
  • još šećera za valjanje korice

Ogulite mandarinu i čuvajte koricu. Stavite u jedan lonac te prelijte sa 400 ml vode i dodajte soli. Kuhajte ovo dok ne prokuha. Kada prokuha koricu izvadite.

Kada korica prokuha onda narežite na trakice. U drugom loncu kuhajte vodu i šečer i vodu i neka taj šećer se dobro otopi. Nakon toga dodajte pripremljenu koricu i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata dok korica ne bude providna a sirup gust. Koricu kroz cjediljku da se ocijedi i osuši a nakon toga ubacite u šečer i neka stoji na papiru za pećenje dok se ne osuši.