Za ulazak na sajt kliknite ispod
Doktorica Kisić je odlučila sada da upozori sve! Morate da budete na oprezu i da znate, ovaj virus nije isti kao onaj iz marta i aprila! OVAKO se štitite ( foto) – Apotekica

Doktorica Kisić je odlučila sada da upozori sve! Morate da budete na oprezu i da znate, ovaj virus nije isti kao onaj iz marta i aprila! OVAKO se štitite ( foto)

Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je gostovala u jednoj od televizija te je rekla da je u Evropi pa tako i u Srbiju na dijelu drugi pit sada talasa epidemije korona virusa te je navela da je sada epidemiološka situacija u Srbiji zaista stabilna osim u nekoliko gradova kao što su Beograd, Novi Pazar koji su sada glavno žarište. Dodala je da su proslave doprijenijele porast zaraćenih jer je tada bilo jako puno građana koji su stigli kućama da bi proveli praznika sa svojim porodicama.

Ona je tada otkrila da su se u Novom Pazaru medicinski radnici zarazli van radnog mjesta na nekim od proslava i na zabavama ali i da se nada da će sve ovo da bude izuzetak jer svi zdrastveni radnici moraju znati da je njihov posao zaista odgovoran i da moraju da budu primjer svim drugim građanima da se znaju ponašati dok traj epidemija. Doktorica Kisić je rekla da sada sa ovom epidemijom postoji vjerovatoća da smo zaraženi a da to ni ne znamo, te sada su brojke zaraženih na ovaj broj iznenađeni i to je pokazatelj šta se može desiti kada se previše opustimo i ako dozvolimo virusu da sam radi šta hoće i kako hoće.

Kada smo je pitali da li je potrebno da se sada uvede vanredno stanje kak oneki is ada zagovoraju rekla je Kisić: Da, bilo je potrebno. Efekti prevenciji se vide kada se bolest ne počinje javljati. Trebao bi se sada pojačati i mjere da budu jače, ali mi sada smo ojačali zdrastvo imamo i nove laboratorije. Veliki broj respiratora imamo i nadamo se da nečemo ih koristiti.