Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Svi u Srbiji koriste riječ ”Bre”, a ne znaju šta zaista znači! Evo o čemu je riječ.. – Apotekica

Sigurno ste imali priliku da čujete mnoge stanovnike Srbije kako upotrebljavaju riječ ”bre”. Međutim , rijetko ko od njih zna kako je nastala ta riječ i šta ona zapravo znači. Ali, postoji zapravo nekoliko značenja.

Ova riječ se upotrebljava kako bi se izrazilo divljenje ili odobravanje za nešto, ali isto tako može da se primjenjuje i da se iskazi nezadovoljsvo ili žaljenje. Neki pak koriste kao opomenu ili čuđenje.

Problem nastaje kada neko želi da sazna za porijeklo ove riječi. Postoje razne hipoteze, da je nastala od grčke, turske, talijanske ili španjoleske riječi. Najstarija hipoteza jeste turska, te ova riječ označava budalu, stoku ili magarca.

Poslije toga smatra se da je grčkog porijekla, gdje označava ”više”. Prema mišljenjima nekih istraživača, to je grčka riječ koju su predali turcima, a onda su oni nama. A ima i onih koji smatraju da je to obrnuto.

Po talijanskoj hipotezi radi se o riječi ”frater” koja se oslvljava kao brat. Iako je idalje nedefinisano tačno značenje ove riječi, ono se koristi u svakodnevnoj konverzaciji.