Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Raim kao medicinska sestra u Njemačkoj, zaradim preko 5 000 eura! Imam svoj stan i auto, a u Bosni nisam imala ništa! Moja klinika sad traži radnike.. – Apotekica

Jeste li i vi nekada razmišljali kako je život u Njemačkoj ljepši i da biste voljeli napustiti sve i otići tamo raditi!? Jedna djevojka je odlučila da pokaže svima kako je tamo i da ispriča svoju priču.

”Od svog rođenja živjela sam u Zenici. Roditelji su mi bili tu cijelo vrijeme i nisam mogla zamisliti da ostavim svoje roditelje i kući i odem negdje vani da radim. Željela sam da imam normalan posao kao i svi ostali i da odlazim kod njih sa svojom porodicom na nedjeljne ručkove.

Tamo nije nimalo lako živjeti. Počela sam raditi u jendoj pekari gdje mi je plata bila 600 KM. Uspijevala sam nekako da preživljavam, ali nisam mogla uštedjeti ni pet maraka. Kada dobijem platu, odmah odvojim šta treba da poplaćam, kao što su režije, a onda uzmem nešto hrane i meni ne ostane ništa.

Obzirom da mi je bilo jako naporno, odlučila sam da upišem vandredno za medicinsku sestru, gdje sam ubrzo dobila i diplomu. Onda sam tražila posao u Njemačkoj, koji sam jako brzo i lako pronašla. Nakon šest mjeseci rada u Njemačkoj uspjela sam da uštedim novac da kupim manji stan, a onda i auto.

Split, 150514. Jedan radni dan sa medicinskim sestrama na odjelu hematologije bolnice Krizine. Na fotografiji: Anita Ugrina visa medicinska sestra. Foto: Duje Klaric / CROPIX

Život u Bosni i Hercegovini jeste ljepši, naši su tu oko nas, ali nažalost nije mladima obezbjeđeno ni ono osnovno da imaju za život. Došlo je vrijeme da se školujemo kako bi mogli ići vani da radimo!”- ispričala je djevojka.