Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Najukusnija zaprška koju ćete ikada napraviti: Evo zbog kojeg je sastojka tako! – Apotekica

Za one koje tek počinju kuhati, i prije nisu imale nikakvog dodira sa pravljenjem jela, evo nekoliko trikova za savršeni ručak!

Zaprška treba da se peče oko 20min što rijetko ko zna. A tek pogotovo pravi razmjer za brašno i masnoću. Dosta jela ne bi bila ista bez zaprške, jer njima jela dobijaju na gustoći.

Mnogi je izbjegavaju zbog zdravlja, pogotovo kod starijih osoba, pa se pravi umjerena doza zaprške. Pravi se od iste količine mekog brašna i masnoće. Masnoća može biti od putera, masla, margarin… Obično se stavlja na kraju jela, te nakon nje idu samo začini.

Najlakši način da se spremi jeste zagrijati umjerena doza brašna i masnoće. Kad počne brašno da se prži, počinje da se pjeni. Može biti bijela zaprška ili tamnija kada pržimo brašno malo duže, u koju se mora dodati tečnost uz neprestalno miješanje. Kako ne bi došlo do stvaranja grudvica.

Mora se brašno dovoljno ispržiti kako bi se izbjegao miris živog brašna. Sama količina zaprške zavisi za koja jela pravimo. Npr u običnu čorbu ide 50g masnoće i 50 gr brašna, uz pasulj 40 gr masnoće i 40gr uz malo crvene paprike (u prahu) radi boje, ukoliko pravite umak onda po 30g i jednog i drugog.