Neki od vas su vjerovatno do sada imali priliku da čuju za nova pravila koja će da važe u ovom slučaju za vozačke dozvole. Jer niko ne polaže sa automobilima koji inače imaju automatske mjenjače , inače se to radi na manuelnim.

Ali jasni nam je svima da se vremena u kojima mi živimo mijenjaju iz dana u dan a automatski mjenjači su jednostavno jako popularni u zadnje vrijeme pa nije ni čudno da dođe do toga da se sada polaže na istim takvim.

Naravno da je logičnije da ako polažete na manuelnom mjenjaču jer će te se onda jako lagano i jednostavno prilagoditi u automatskom pa lakše će vam biti u svakom slučaju.

Zakon koji uskoro stupa na snagu navodi da osoba koja je polagala na automatskom vozilu neće moći da vozi obično vozilo koliko god te nekima smetalo.

Naime na vašoj vozačkoj dozvoli će da bude naznačeno na kojim automobilima ste vi polagali. Naime onaj ko prekrši ovaj zakon će da dobije četiri kaznena doba i bit će oduzeta vozačka dozvola a onaj koji ima status od dvije godine. Tako da će situacija da bude takva da če se morati polagati vozački ispit ponovo.

Stara i nova vozačka dozvola 31.01.2019., Sibenik – Stara i nova vozacka dozvola Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL