Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Mjesečnica vam je trajala najkraće do sad? Doktor upozorava da sa Vašim organizmom nešto nije uredu – Apotekica

Kratki period mjesečnice ne može biti dobar niti zdrav. Prosječna mjesečnica traje od 4 do 7 dana. Naravno može trajati i kraće ali to je ”bolest” koja se naziva hipomenoreja. A ona koja traje duže od 10 dana naziva se produženom ni ona također nije zdrava.

Doktorica ginekologije ističe ” Svaka promjena za vrijeme vaše mjesečnice je razlog da posjetite doktora”. Ona objašnjava period do sljedeće mjesečnice jeste period od 21 do 35 dana, sve preko ili ispod nije dobro.

Nekoliko razloga zbog čega možete imati ”poremećenu” mjesečnicu:

Upotreba kontracepcijskih pilula- ukoliko ste prije mjesečnice upotrijebili pilulu, moguće je da će Vaša mjesečnica promijeniti tok. To je zbog blagih hormonalnih razlika u generičkim verzijama u pilulama, pa mogu skratiti mjesečnicu.

Sindrom policističnih jajnika- oboljenje kod žena koje imaju previše lučenje muških hormona, i što potisnuje ovulaciju. Kod ovog slučaja karakteristična je neredovna, moguće da imate ciste na jajnicima. Pojavljuju se i akne, prekomjerna težina i mogućnost neplodnosti.

Zatim imaju još mnogi kao što su dojenje, poremećaji štitne žlijezde, perimenopauza kada se žena približava menopauzi. Odnosno borba i priprema organizma sa hormonima i njegovim prelaskom. Koja može trajati i do 6 godina.